Monday, 29.04.2024, 03:23:40
AHISKALILAR
Site menu
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Login form
6 Şubat 201325 R. Evvel 1434
Günahların İçin Özrün Var mı?

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

"Kim bir kötülük yapar yâhut nefsine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı ve esirgeyici bulacaktır.” (Nisâ, 110)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

"Bir müslüman günah işleyip de sonra abdest alır, iki rekât namaz kılar ve istiğfar ederse Allah onu affeder.” (İbni Mâce, İkame, 193, Ebû Dâvûd, Vitr, 26, Tirmizî, Salat, 181, Ahmed b. Hanbel I, 2, 9, 10)

Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet gününde bir grup insana cennete girmeleri emredilir. Onlar cennete yaklaşıp da onun kokusunu aldıklarında, saraylarına ve Allah’ın cennet ehli için hazırladığı şeylere baktıklarında "Onları oradan çevirin, onların oradan nasipleri yoktur.” diye nida olunur. Onlar evveldekilerin ve sonrakilerin dönmediği bir üzüntü ve pişmanlıkla oradan dönerler ve şöyle derler:

"Ey Rabbimiz! Keşke bizi cehenneme dostların için hazırladığın mükâfatı göstermeden koysaydın.” Allah Teâlâ şöyle cevap verir:

"Ben bunu size kasten yaptım. Siz benimle baş başa kaldığınızda büyük günahlar işleyerek bana karşı koydunuz, insanlarla karşılaştığınızda bunları gizlediniz. İnsanlara kalplerinizde gizlediğiniz aksiyle göründünüz. İnsanlardan korktunuz da Ben’den korkmadınız. İnsanları yücelttiniz de Zâtımı yüceltmediniz. Bu gün sizi sevaplardan mahrum bırakacağım ve elem verici azâbımı tattıracağım.” (Kenzü’l-ummâl, III, 884)

Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)

el-Bâıs: Kullarını gafletten uyandırmak için onlara peygamberler gönderen, elçilerle ve gönderdiği kitapları ile ruhları uyandıran, kıyamet gününde ahiret hayatını başlatmak üzere ölüleri dirilten ve kabirlerinden çıkararak, yeniden hayata döndüren demektir.

Kısa Günün Kârı

Kulun ölmeden önce bütün günahlardan nasûh bir tevbe ile tevbe etmesi, Allah’ın farzlarındaki kusurlarını telâfi etmesi, zulmettiği kimselerin haklarını tek tek iâde etmesi; diliyle küfür, iftirâ, alay veya gıybet; eliyle darp, kalbiyle sû-i zan sûretiyle hücum ettiği kimseden helallik istemesi, ölmeden önce üzerinde hiçbir farîza ve zulüm kalmayıp haksızlık ettiği kimselerin gönüllerini hoş etmesi gerekir.

Lügatçe

mağfiret: Allah’ın kullarının günahlarını bağışlaması.
istiğfar: 
Allah’tan suçlarının bağışlanmasını dileme; tövbe etme.
mükâfat: 
Ödül.
nasûh: 
1. Nasîhatçı, öğütçü. 2. Hâlis, temiz.
sû-i zan: 
1. Kötü zanna sahip olma, başkasının hareketini kötü zannetme. 2. Başkasının hakkında kötü düşünme.
farîza: 
1. Farz, Allah’ın emri. 2. Lâzım, vâcip, gerek. 3. Borç, vazife.

society
Search
Calendar
«  April 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Entries archive
Copyright MyCorp © 2024

Free website builderuCoz