"Allah gaybı da şehâdeti de bilendir. O, müşriklerin ortak koştukları şeylerden çok yüce ve münezzehtir.” (Mü’minûn, 92)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
"Bu ümmete şirk, karıncanın kaya üzerindeki kıpırdayışından daha gizlidir.” (Terğib, I, 40)
Rivayet edilir ki bir kimse Efendimiz’e: "Yarın (kıyamet günü) kurtuluş hangi şeyle olur?” diye sordu. Efendimiz (sav): "Allah’ı aldatmamanla.” buyurdu.
Adam: "Biz Allah’ı nasıl aldatabiliriz ki?” dedi.
Efendimiz (sav): "Allah’ın sana emrettiğini yapman ve onunla Allah’ın rızâsından başkasını murad etmendir” buyurdu. (Kurtubî, I, 19)
Bu konuda esas olan tevhiddir. Çünkü büyük ve âşikâr olan şirkten tevhîd ile kurtulunduğu gibi küçük şirkten de tevhid ile kurtulunur. Şu halde tevhidle meşgul olmak, sıddîklardan îman ve tevhid ehlinin derecelerine ulaşmak için gücü yettiği kadar çalışmak lâzımdır. (İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu’l-Beyân 13. Cilt, Erkam Yay.)
Her Güne Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)
el-Hamîd: Bütün isim ve sıfatlarıyla övgüye, hamde tek lâyık olan, yaptıklarında, söylediklerinde, dininde ve takdirinde hamdolunan, bütün varlığın diliyle övülen ve ancak kendisine şükredilen demektir.
Kısa Günün Kârı
Cenâb-ı Hak’tan bizi kendisinin dışındaki şeylerden kesilenlerden; Allah ile, Allah için ve Allah uğrunda amel edenlerden kılmasını niyaz ederiz.
Lügatçe
âşikâr: Açık, belli. gayb: Gizli olan, hislerle algılanamayan ve akılla bilinemeyen şey. münezzeh: Bir şeye ihtiyacı olmayan. şirk: Allah'a eş ve ortak koşma, isnad etme, küfür, müşriklik.